Koop uw droomhuis

Er komt veel op u af bij de koop van een woning. Van start van de zoektocht naar een woning tot de verhuizing naar uw nieuwe huis: er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden. Wij zorgen ervoor dat u niets vergeet.

 Koop uw woning

Stel uzelf in ieder geval deze vragen bij het kopen van een huis: 

U bent gelukkig niet de eerste die een woning koopt. Help uzelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen. 

Wat moet ik doen nadat mijn bod is geaccepteerd?

Dit is de eerste mijlpaal in het definitief maken van de koop van een woning: gefeliciteerd dat uw bod is geaccepteerd! Als de koopacte bij de makelaar is getekend, zijn er enkele vervolgstappen die u moet doorlopen: 

  • Kies een notaris die uw zaken waarneemt en de overdracht afhandelt op de dag van de sleuteloverdracht. 
  • Zorg dat er een taxatierapport wordt opgemaakt voor de financiering; laat uw hypotheekadviseur of makelaar een taxateur de opdracht geven of kies zelf een taxateur uit.
  • Benader uw hypotheekadviseur en plan een gesprek in.
  • Zoek in de tussentijd alle belangrijke documenten bij elkaar: een kopie van een loonstrook, werkgeversverklaring, afschrift spaarrekeningen, overzicht schulden, taxatierapport, koopakte, etc.
  • Schakel, indien noodzakelijk, een bouwkundige keurder in.

Wat staat er precies in het koopcontract van mijn woning?

In het koopcontract staat onder andere wie de verkoper en koper zijn, wat er verkocht is (een omschrijving van het huis en het adres), voor welke prijs, welke afspraken er gemaakt zijn rondom de datum van overdracht, de notaris en de ontbindende voorwaarden.

Waarom heb ik een taxatierapport nodig bij het kopen van een woning?

In de meeste gevallen wordt een woning getaxateerd om een hypotheekaanvraag te accorderen. De bank wil graag weten wat de woning die u koopt waard is en of de hypotheek die u wilt afsluiten acceptabel is. Bent u van plan om te gaan verbouwen en wilt u dit graag meefinancieren in de hypotheek? Dan moet u dit ook aan uw taxateur doorgeven. Vertel wat uw plannen zijn en de taxateur zal een waarde bepalen voor én na verbouwing.  Een voorbeeld: 

De koopsom van een woning is 200.000 euro. U wilt graag een nieuwe badkamer (laten) plaatsen en daar heeft u een offerte voor opgevraagd van 20.000 euro. Dit bedrag wilt u graag meefinancieren in uw hypotheek: dat betekent dat u in plaats van een hypotheek van 200.000 euro een hypotheek van 220.000 euro nodig heeft.

Het is mogelijk om 100% van de waarde van een woning bij de bank te lenen, daarom dient een taxateur te bepalen wat de waarde ná de verbouwing is. Als uit het taxatierapport blijkt dat de waarde van de woning ná de verouwing 220.000 euro is, dan komt u nog 10.000 euro te kort om die fantastische badkamer te realiseren. Uiteraard is het dan mogelijk om dit op te lossen door uw eigen geld in te leggen. 

Wat staat er in een taxatierapport?

Naast de marktwaarde van een woning, staat er in een taxatierapport ook andere informatie over de woning. Aspecten als soort woning, grootte, aard en indeling van een woning, bouwkundige kwaliteit en staat van onderhoud komen in het rapport aan bod. Onze rapporten worden landelijk geaccepteerd door alle banken, rechtbanken en de Belastingdienst. Ook wanneer het gaat om het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Als u een woning aankoopt of uw hypotheek oversluit in Sittard, Roermond en omgeving, dan maakt u de juiste keuze door contact op te nemen met KenT Makelaars voor een taxatierapport. Wij hebben een groot werkgebied in Limburg, daarom bent u bij ons aan het juiste adres!  

Wat betekent 'kosten koper'? 

Kosten koper zijn de kosten die boven op de aankoopprijs van een woning komen. Dit zijn deels verplichte kosten, maar vaak krijgt u ook te maken met aanvullende kosten. Die kunt u helaas niet meefinancieren in de hypotheek. Een deel is echter wél aftrekbaar van de belasting. Het team van KenT Makelaars informeert u hier graag verder over!

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige of bouwtechnische keuring is een onafhankelijk en nauwkeurig onderzoek naar de bouwkundige staat van een huis. Tijdens de keuring kijkt een bouwkundige onder meer naar de constructie van de woning, zoals de fundering, gevels en het dak, en naar de installaties voor gas, water en elektra. Een bouwkundige keuring is verstandig om te laten uitvoeren als u zekerheid wilt hebben over de bouwkundige staat van het huis en om onverwachte kosten voor herstelwerkzaamheden te voorkomen. Dit wordt niet alleen aangeraden bij oudere huizen; ook nieuwe huizen kunnen door een slechte verbouwing of gebrekkig onderhoud gebreken hebben.  

Wat doet de notaris bij de aankoop van een woning?

Op de dag van de overdracht gaat u eerst naar het huis in kwestie om te inspecteren of alles zich in de staat bevindt zoals u heeft afgesproken. Direct daarna volgt de afspraak bij de notaris (van uw keuze) op het notariskantoor om de leveringsakte en hypotheekakte te tekenen. Beide aktes worden na het tekenen ingeschreven in het Kadaster. Daarmee staat het huis officieel op uw naam: in dat geval, van harte gefelicteerd!