De verkoop van uw woning

Er komt veel op u af bij het regelen van de verkoop van uw woning. Wij zorgen dat u niets vergeet. 


Stel uzelf in ieder geval deze vragen bij het verkopen van een huis: 

U bent gelukkig niet de eerste die een woning verkoopt. Help uzelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen. 

Mijn huis staat in de verkoop, wat kan ik verwachten?

Zo zorgt u ervoor dat uw woning klaar is voor een bezichtiging:

  • Zorg voor een nette entree
  • Creëer licht in uw woning: open alle gordijnen en zorg voor schone ramen
  • Ruim het hele huis op: van de hal tot aan zolder 
  • Laat elke ruimte tot zijn recht komen: berg persoonlijke spullen op (indien mogelijk) 
  • Maak uw huis schoon
  • Staat uw woning al leeg? Zorg er dan voor dat de (stapel) post achter de voordeur weg is en dat in de winter de verwarming al aanstaat. 

Het is beter om zelf niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn, zo voelt een koper zich vrij om overal te kijken en zijn of haar mening te delen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden om deel te nemen aan de landelijke NVM Open Huizen Dag. Bij veel interesse in uw woning is het ook mogelijk zelf een open huis te organiseren.

Hoe gaat het onderhandelingsproces voor verkopers?

Zodra u heeft gereageerd op het openingsbod van een potentiële koper, zijn de onderhandelingen officieel begonnen. Je kunt er binnen een dag uit zijn, maar het kan ook een week of langer duren. Het heeft niet alleen te maken met de hoogte van de koopsom, maar ook met de voorwaarden die door jou of de koper worden gesteld. Er kunnen verschillende scenario’s plaatsvinden, waaronder: 

1. De vraagprijs wordt geboden. Dit wil niet zeggen dat u de woning ook aan die koper moet verkopen. U bepaalt!

2. Het bod is heel goed, maar de gestelde voorwaarden niet. Dan maakt u de afweging wat voor invloed dit op uw situatie heeft. KenT Makelaars kan u hierin adviseren. 

3. De potentiële koper stopt de onderhandelingen. Dit is toegestaan en u kunt de onderhandelingen ook afbreken. 

4. U ontvangt tijdens de onderhandelingen een bod van een andere geïnteresseerde. Het is toegestaan om de onderhandelingen met de eerste bieder direct stop te zetten en met de tweede partij verder te gaan. Overleg goed met KenT Makelaars wat u in dit geval moet en kunt doen!
 

Wat houdt de meldplicht voor verkopers in?

Elke verkoper heeft een meldplicht, wat inhoudt dat u alle gebreken (zichtbaar en onzichtbaar) deelt met een toekomstige eigenaar. Via de vragenlijst die u van de verkoopmakelaar krijgt, kunt u duidelijk maken wat de eigenschappen van het huis zijn. Bent u hier niet eerlijk over en komt een gebrek na de sleuteloverdracht naar boven? Dan is er sprake van een verborgen gebrek en kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade. Laat u hier goed over informeren. Heeft u hier andere  vragen over? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Wat zegt mijn koopakte over mijn rechten als verkoper?

Zolang er nog geen handtekeningen onder een koopakte zijn gezet, kunnen beide partijen nog van de koop afzien. Zodra u een handtekening hebt gezet, kunt u zich niet meer terugtrekken. De koper kan wel nog van de koop afzien: hij heeft drie dagen bedenktijd en kan de ontbindende voorwaarden inzetten. Komt de koper zijn verplichtingen niet na? Dan mag u als verkoper aanspraak maken op de 10% waarborgsom.

Wat doe ik met mijn hypotheek na de verkoop van mijn huis?

Na de verkoop van uw woning moet er nog iets gebeuren met de hypotheek. U kunt de hypotheekvormen meenemen, maar een nieuwe hypotheekvorm kiezen is ook een optie. De overwaarde neemt u mee naar de volgende woning om volledig gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Een restschuld is te financieren in een eventuele nieuwe hypotheek.  

Lees meer

Geen nieuwe koopwoning: wat doe ik met restschuld of overwaarde?

Gaat u na verkoop van uw woning niet opnieuw een huis kopen? Laat u dan goed adviseren door een hyptoheekadviseur over wat u met de opbrengst van uw woning kunt doen.