Bied op uw droomhuis

Een spannend moment breekt aan: u gaat bieden op een woning. Wat moet u weten als u een bod uitbrengt op uw droom huis? KenT Makelaars helpt u graag en zorgt ervoor dat u niets vergeet.

 

Stel uzelf in ieder geval deze vragen bij het uitbrengen van een bod op een woning: 

U bent gelukkig niet de eerste die een woning koopt: er komt veel kijken bij het zoeken, bieden en aankopen van een nieuwe woning. Help uzelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen. 

Bieden op een woning: hoe werkt dat?

We kennen allemaal het onderhandelingsspel: maar niet iedereen is er even goed in. Bij KenT Makelaars helpen we u graag! Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Die stelt uzelf of uw makelaar vast op basis van uw ideale prijs, uw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Wat gebeurt als u een bod heeft uitgebracht? Er zijn een paar opties:

  • U krijgt een tegenvoorstel en kunt besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuwe bod uit te brengen als reactie op het tegenvoorstel.  
  • Uw bod kan direct worden afgewezen. In dat geval kunt u overwegen om een nieuw bod uit te brengen of het hierbij te laten.
  • Uw bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte kan opgemaakt worden!

Met welke vaste lasten is het verstandig om rekening te houden bij kopen van een huis?

Uw hypotheeklast heeft een forse invloed op uw maandlasten. Informeer daarom voordat u gaat aankopen hoeveel u kunt financieren en wat de daarbij horende maandlasten zijn. Let bij het kopen van uw nieuwe woning niet alleen op de maximale hypotheek die u kunt krijgen en de energiekosten van uw woning, maar ook op de vaste lasten die u maandelijks heeft. Het is erg verstandig om voor uzelf in kaart te brengen of de hypotheeklasten te combineren zijn met uw levensstandaard en uw uitgavenpatroon. Als u vervolgens uw droomhuis heeft gevonden, kiezen wij samen met u - op basis van uw wensen - uw ideale hypotheek. Tevens kan één van onze makelaars u begeleiden bij de onderhandelingen rondom de koop van een nieuwe woning.

Wat zijn ontbindende voorwaarden en waarom zijn ze belangrijk?

Ontbindende voorwaarden zijn er om kosteloos van de koop af te zien wanneer u niet kunt voldoen aan de gestelde voorwaarden. Het hangt van de situatie af welke ontbindende voorwaarden voor de koper (en de verkoper) nuttig zijn. De makelaars van KenT Makelaars lichten u graag toe welke ontbindende voorwaarden er zijn en waar u rekening mee moet houden bij de koop of verkoop van een woning. 

Welke regels gelden er tijdens de onderhandeling?

Er zijn uiteenlopende antwoorden mogelijk op deze vraag: het is vaak zo dat u pas pas in onderhandeling bent als de verkoopmakelaar met een reactie komt op uw openingsbod. Op elk moment in de onderhandeling mogen beide partijen deze stoppen. Is er een koopsom overeengekomen? Dan mag de verkoper nog steeds besluiten om van de verkoop af te zien, zolang hij tenminste geen handtekening onder de koopakte heeft gezet. De koper heeft hetzelfde recht en mag zelfs tot drie dagen na het tekenen van de koopakte nog van de koop afzien. De verkoper heeft dit recht niet.