Onderhandelen over een woning

Van eerste kijkers tot sleuteloverdracht: een woning verkopen is een spannende aangelegenheid. Het onderhandelen over een woningprijs is vaak alleen weggelegd voor mensen met stalen zenuwen. Anderen zien het als een zenuwslopend proces. KenT Makelaars helpt!

Stel uzelf in ieder geval deze vragen bij het onderhandelen over een bod: 

U bent gelukkig niet de eerste die een woning verkoopt. Help uzelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen. 

Er is een bod op mijn huis uitgebracht, wat kan ik nu doen?

Uw verkoopmakelaar ontvangt van de koper of de aankoopmakelaar van de koper een openingsbod. Het betreft de prijs én de voorwaarden waaronder het bod wordt gedaan. Er zijn een aantal zaken die je kunt doen:

 • Het bod accepteren
 • Een tegenvoorstel doen
 • Het bod afwijzen en geen tegenvoorstel doen
    
 • Op het moment dat u een tegenvoorstel uitbrengt, bent u echt in onderhandeling. Uw verkoopmakelaar verzorgt gedurende de hele onderhandeling de communicatie met de tegenpartij en in nauw overleg bespreken jullie de te nemen stappen.
     

  Hoe pakt mijn verkoopmakelaar de onderhandelingen aan?

  Iedere makelaar heeft een eigen onderhandelstijl, maar een ding is altijd aan de orde: u bent de baas! Uw verkoopmakelaar ontvangt rechtstreeks van de koper of de aankoopmakelaar het openingsbod. Pas op het moment dat u, of uw verkoopmakelaar namens u, een tegenvoorstel doet, bent u in onderhandeling. Gedurende de onderhandelingen adviseert de verkoopmakelaar wat uw mogelijkheden zijn en communiceert hij namens u met de koper. Alles staat in het teken van het krijgen van een zo hoog mogelijke verkoopsom onder de gunstigste voorwaarden.

  Waar moet ik op letten als ik een openingsbod heb ontvangen?

  Het eerste bod van een potentiële koper heet het openingsbod. U kunt dit afwijzen, een tegenvoorstel doen of het direct goedkeuren. Of het bod ook echt een goed bod is, hangt af van een aantal factoren, zoals: 
  Hoe lang staat uw huis al te koop?
  Hoeveel bezichtigingen zijn er geweest? 
  Hoeveel bezichtigingen staan er nog ingepland?
  Staat het bod in verhouding tot uw minimale verkoopprijs? 
  Onder welke (ontbindende) voorwaarden wordt het bod uitgebracht?
  Samen met uw verkoopmakelaar bespreekt u de mogelijkheden. KenT Makelaars doet er alles aan om u te ondersteunen en samen een strategie te bedenken die resulteert in de beste verkoopopbrengst van uw woning én in een prettig verkoopproces.

  De koper is akkoord met uw tegenvoorstel: hoe nu verder? 

  Zodra u en de koper overeen zijn gekomen over de verkoopprijs en voorwaarden, gaat de verkoopmakelaar de koopakte opmaken. Hij verzamelt de gegevens van de koper en verwerkt alles in de akte. Na het tekenen van de koopakte is het voor u als verkoper afwachten tot de drie dagen bedenktijd van de koper én de ontbindende voorwaarden voorbij zijn. Pas dan is het huis definitief verkocht. Komt er toch nog een nieuw bod binnen?