Hypotheek na verkoop

Er komt veel op je af bij het regelen van een verhuizing en tijdens het eerste jaar in je nieuwe huis. Wij zorgen dat je niets vergeet.

 

Stel uzelf in ieder geval deze vragen bij de verkoop van uw huis: 

U bent gelukkig niet de eerste die een woning verkoopt. Help uzelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen. 

Wat gebeurt er met mijn hypotheek na verkoop van mijn huis?

Na verkoop van uw woning wordt de hypotheekschuld afbetaald met de opbrengst uit de verkoop. De overwaarde kunt u gebruiken voor de volgende koopwoning. Over de restschuld maakt u afspraken met de bank over het terugbetalen.  

Volgende woning kopen – wat doet u met de hypotheek?

Als huiseigenaar kunt u ervoor kiezen om uw oude hypotheekvorm met zijn aflossingsvrije voorwaarden mee te nemen naar de nieuwe woning. In sommige gevallen loont het om toch een nieuwe hypotheek af te sluiten. De populairste hypotheken zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij beide hyptoheken lost u de hypotheek volledig af én heeft u recht op hypotheekrenteaftrek.  

Wat kan ik met mijn overwaarde doen?

De overwaarde kunt u vrij besteden als u niet weer een ander huis koopt. Gaat u binnen drie jaar weer kopen? De overwaarde investeren in de nieuwe woning is verstandig. Als u het niet doet, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek voor een deel van de betaalde hypotheekrente. Over de hypotheekschuld ter grootte van de overwaarde heeft u geen fiscaal voordeel meer.  

 

Wat doe ik met eventuele restschuld?

Een restschuld kan belemmerend werken bij het verkopen. De bank moet namelijk akkoord geven voor de verkoop. Over terugbetaling van de schuld maak je afspraken met de bank. Als je een volgende woning koopt, kun je de schuld vaak meefinancieren in de hypotheek. 

Lees meer